Kapcsolat Gy.I.K. Felelősség    
 
Hírek

2010/12/29

A kérdésfeltevés átmenetileg szünetel.

köszönettel: a szerk.

2009/05/01

Kérjük Önöket, amennyiben a befizetéstől számított harmadik napon sem kaptak még választ értesítsenek bennünket, mert előfordul, hogy nem tudjuk a befizetőt beazonosítani.

köszönettel: a szerk.


   Keresés a válaszok között


Kereshet a kérdés azonosítójára, a korábban megadott névre és kérdésre, valamint a válaszra is.


   Statisztika

Összes kérdés: 2863
Ebből ma érkezett: 0


A keresés eredménye:

anyamami 2009-01-23 21:37 [4826]
Tisztelt Cím! Gyed-ről tértem vissza munkahelyemre, eredeti munkakörömbe, főkönyvelőnek (egyúttal Gyes-t igényeltem). Fizetésem munkáltatóm egyoldalúan megemelte, egyet nem értésem ellenére a cég éves átlagos bérfejlesztésének mértékével, holott távollétemben felvettek valakit helyemre és az ő fizetését a próbaidő letelte után az átlagosnál magasabb mértékkel emelték meg (őt határozott időre vették fel, mert megállapodtam munkáltatómmal arról, mikor térek majd vissza dolgozni). Hivatkoztam az Mt.84.§-ra, de ezt elutasították. Ezen kívül kötelezni akarnak arra, hogy lépjek ki családi betéti társaságunkból ,ahol csak kültag vagyok és a Bt. alapvetően oktatási tevékenységet végez (a munkáltató nem vizsgálta a körülményeket, csak a megszüntetésről szóló nyilatkozatot adta át). Kérném szíves állásfoglalásukat a fentiekkel kapcsolatban. Köszönettel

Kedves Kérdező ! 1.Az Mt. 84. §-a alapján az azonos gyakorlattal és munkakörrel rendelkező munkavállalóknál megvalósult bérfejlesztés az irányadó, ennek hiányában az átlagos éves bérfejlesztés. Sajnos nem tudom azt mondani, hogy a munkáltató egyértelműen jogellenesen járt el. Ugyanis azt írta, hogy a "helyettes" bérét a próbaidő letelte után emelte meg, ez nem ugynaz, mint a januári emelés. Az a mérvadó, hogy januárban bérfejlesztés címén adott béremelésnél a "helyettes" bérét magasabb összeggel emelték e, mint az Önét. Továbbá, azt írta, hogy csak az Ön gyes idejére alkalmazták, tehát az Ön visszatérésével a munkaviszonya megszűnt (hacsak más munkakörbe nem helyezték), így nem maradt azonos munkakörű munkavállaló, illetve a bérfejlesztéskor már nem volt ott. A megemelt bér ellen én nem lépnék fel, mert abban ugyan igaza van, hogy cska közös megegyezéssel lehet a munkaszerződést módosítani, de ha nem fogadja el, úgy is járhat, hogy egyáltalán nem kap emelést, mivel azt visszautasította. A bíróság ebben az esetben azt vizsgálná, hogy a bérfejlesztéskor volt e ugyan olyan munkakörű munkavállaló, ugyan olyan gyakorlattal. Az jogszerű, ha több éves gyakorlattal rendelkező (nemcsak a cégnél) munkavállaló magasabb emelést kap, vagy ha a munkája olyan kimagasló, hogy a munkáltató magasabb emeléssel honorálja. Ezek átgondolásával döntheti el, hogy jogszerű volt e a különbség vagy sem, egyáltalán jogviszonyban volt e a másik személy a bérfejlesztésnél, van e tényleges összehasonlítási alap. 2. A munkáltató tevékenyésgét nem ismertette, de a munkáltató kikötheti, hogy a munkavállalója hasonló tevékenységű cégnél tag nem lehet, munkát nem vállalhat. A bírói gyakorlat ebben az esetben a cégek tevékenységi köreit nézni meg és ha van átfedés, akkor megáll a munkáltató tilalma. Az, hogy beltag, vagy kültag nem releváns, a tagság megléte a döntő. Ezt a kikötést általában a munkaszerződésbe szokták foglalni, az alapján köti a munkavállalót, kivéve a vezető állású munkavállalónál (nem írta, hogy az e), náluk az Mt. alapján tilos az esetleges versenytársnál a tagság, jogviszony. Ha a munkaszerződésben ilyen pont nem szerepel az. Mt. 3 § (5)bekezdésre hivatkozva kérheti csak a munkáltató tagság megszüntetését:A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt - kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja -nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Munkaügyi vita esetén amunkáltatónak kell bizonyítani, hogy a tagsága a gazdasági érdekeit veszélyezteti e.

tisztelettel:
Dr. Tóth Edina
drtothedina@onlinejogasz.hu   OnlineJogász.hu
 
© www.onlinejogasz.hu ViP-CMS - A Sokszínű Tartalomkezelő Rendszer